Voor de taart van uw dromen maakt u een afspraak met de banketbakkers van De Vlaam. Proef onze bruidstaartvulling en bespreek uw wensen.
De banketbakkers van De Vlaam bespreken de wensen voor uw bruidstaart of feesttaart graag persoonlijk met u. Neem contact op via ons formulier. U kunt in onze banketbakkerij de bruidstaartvulling proeven en de wensen voor het uiterlijk van uw taart bespreken. Onze banketbakkers denken graag met u mee. Soms zijn ze wat eigenwijs, maar alleen om de kwaliteit en smaak van uw taart te waarborgen. Zodat de taart van uw dromen net zo goed smaakt als dat hij eruit ziet.
De geschiedenis van de bruidstaart
De bruidstaart kent een lange geschiedenis en had niet altijd de vorm zoals we die tegenwoordig kennen. Vroeger was de bruidstaart enkel een eenvoudige koek. Deze koek werd dan boven het bruidspaar verkruimeld. Dit was een bijgeloof om de goden te smeken het jonge paar met veel kinderen te zegenen. De gasten proberen de kruimels op te vangen en te eten. Dit zou de gasten op hun beurt weer geluk brengen.
Later, waarschijnlijk rond de middeleeuwen, brachten de gasten zelf zoete broodjes en cakejes mee naar de bruiloft. Deze stapelden ze op en het bruidspaar moest elkaar kussen zonder de stapel om te laten vallen. Als het bruidspaar hierin slaagde, zou hun huwelijk gezegend worden met geluk en kinderen. Om de cakejes stabiliteit te geven begon men suikerglazuur over de cakejes heen te schenken.
Pas na 1900 is de traditionele bruidstaart ontstaan zoals wij die kennen. Zo liet koningin Wilhelmina die een taart van meerdere lagen maken. Eerst alleen voor koningshuizen en adellijke families, later werd zo’n bruidstaart van meerdere lagen ook door de burgers overgenomen. Tegenwoordig is een drie-laagse taart een beetje de norm.
De bruidstaart is van oorsprong wit. Deze kleur staat voor maagdelijkheid en puurheid. De traditie is een witte trouwjurk en vandaar ook een witte taart.
De bruidstaart kent meer tradities. De bruidstaart wordt door het bruidspaar gezamenlijk aangesneden. De bruid heeft het mes vast en de bruidegom heeft zijn hand over haar hand heen. Dit is een teken van verbondenheid. Het eerste stuk taart is voor het bruidspaar zelf die deze om de beurt aan elkaar voeren. De bovenste taart wordt niet aangesneden en bewaard voor een speciale gebeurtenis. Meestal wordt deze een jaar later op de eerste trouwdag gegeten of na de geboorte van het eerste kind.
Tegenwoordig is er eigenlijk alles mogelijk qua bruidstaart. U kunt als klant uw eigen wensen doorgeven aan ons. U kunt zelf kiezen wat voor kleur u aan uw taart wilt geven, wat voor smaak het moet zijn, de vulling die er in de taart moet, hoe groot de taart moet zijn en nog veel meer. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een bruidstaart van appeltaart en van chocoladetaart gemaakt. En onze banketbakkers zorgen ervoor dat de taart van uw dromen net zo goed smaakt als dat hij eruit ziet.
Vulling
De vulling van de bruidstaart kunt u zelf bepalen. De meest klassieke variant is zwitserse crème met vruchtjes. Daarnaast kunt u kiezen voor een chipolatavulling of voor een bavarois vulling. Bij de bavarois vulling heeft u keuze uit een champagne-framboosbavarois, een aardbeibavarois of een citroen-bavarois. U kunt op afspraak 1 of meerdere vullingen in onze bakkerij proeven. Neem contact of via ons formulier of bel naar 0182-639987.